Un 30% d’estudiants universitaris no acaba la carrera

residencia-sarria_extra-cat_3Els estudiants dels últims cursos de secundària i els que estan a punt d’acabar el batxillerat es troben aquests dies acabant de decidir-se entre l’oferta que plantegen les universitats. No és senzill fer aquesta tria quan el que cal escollir determinarà la professió a la qual un dedicarà la resta de la seva vida.

“Només a Catalunya s’impartiran fins 475 titulacions de grau diferents el proper curs.”

A més, la decisió cal prendre-la aviat i no equivocar-se. Aquesta setmana s’ha fet públic l’estudi En quines condicions estudien els joves universitaris? elaborat per Ernest Pons, professor d’Econometria i Estadística a la Universitat de Barcelona (UB).

Segons aquest estudi, un terç dels estudiants universitaris espanyols deixen la carrera sense haver-la acabat. L’abandó de graus universitaris ronda al voltant del 25% i el 30%.

En aquestes dades d’abandonament s’inclouen també els alumnes que paren un temps i que després tornen a la seva residència d’estudiants universitaris a reprendre els seus estudis; i als que decideixen canviar de carrera, perquè comproven que la que han triat no és la seva vocació.

Les dades són també molt diferents si el que es comparen són carreres realitzades en universitats presencials o tradicionals i universitats a distància, on el nombre d’estudiants que pengen els llibres abans de graduar arriba a duplicar-se.

Els alumnes que deixaven definitivament la universitat representaven un 20% del total de matriculats fa dos anys, mentre que un 10% canviava de carrera i acabava un grau diferent del que va començar, segons l’Agència de Qualitat del Sistema Universitari (AQU). El canvi d’estudis sol produir durant el primer curs. És l’any crític. L’abandonament definitiu, en canvi, arriba més tard, en els darrers cursos, quan els alumnes comencen a treballar i deixen la carrera aparcada.

Deja una respuesta

Previous post Estudiar una carrera en Barcelona
Next post Inglés y alemán: Los idiomas de europa